Česte su polemike koji su ćevapi bolji – sarajevski, travnički, banjalučki, tuzlanski, ali onaj sa Baščaršije uskoro će dobiti i oznaku geografskog porekla, piše portal „Agroklub”.
Aktivnosti za registraciji pokrenulo je Udruženje sarajevskih ćevabdžija, a sprovdi se uz podršku Grada Sarajeva.
Postupak se pokreće zahtevom temošnjoj Agenciji za bezbednost hrane, a posle registracije oznake na nivou BiH postoji mogućnost registracije i u Evropskoj uniji.
Prehrambeni proizvodi koji nose jednu od registrovanih oznaka na tržištu pripadaju onima više cenovne kategorije. Oznaka omogućava i povećanje prepoznatljivosti proizvoda i doprinosi sprečavanju neovlašćenog korišćenja imena.
Kako navodi ovaj portal, „sarajevski” ćevap je jedan od najznačajnijih i najpoznatijih specijaliteta i predstavlja neizostavan deo lokalne kuhinje i turističke ponude. U 2021. godini „Test atlas” je „sarajevske” ćevape svrstao na deseto mesto top 100 najboljih jela na svetu.Kako je objašnjeno, „sarajevski” ćevap se, pored toga što svaka ćevabdžinica ima neku svoju skrivenu tajnu u recepturi, u suštini pravi od junećeg mesa (nekada se koristilo i 25 odsto jagnjećeg mesa) i soli. Nema prezle, niti bilo kakvih drugih pikantnih začina.
Koristi se meso sa prednjeg dela trupa životinje koje se seče na
krupne komade i ostavi u frižideru da odstoji, nakon čega se fašira i
ponovo ostavi da odstoji i tek onda se prave oblikovani komadi mesa
dužine pet centimetara.